Andra Tårtor

Uppvaktad med Barbietårta

Har ni sett vilken fin tårta jag uppvaktades med på jobbet igår? Att fylla år har sannerligen sina fördelar! Det är min gulliga kollega Marija som har bakat tårtan. Som synes hade jag en riktigt bra födelsedag igår, med presenter, fika, god mat och finvin. Det var nästan så att jag tyckte det var tråkigt idag när jag kom till jobbet att det inte var min födelsedag längre, när gårdagen hade bjudit på så mycket kvalitetsfirande. Men som tur var så fanns det en hel del kvar av tårtan att fortsätta fika på, och det räcker nog till imorgon med! Marija har bidragit med receptet:

Marijas Barbietårta, 10-15 portioner
1 Barbiedocka
———-
5 ägg
5 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2,5 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1,25 dl kokande vatten
———-
ca 6 dl vispad grädde
några droppar röd karamellfärg
piffigt strössel/tårtdekoration/silverkulor

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna för sig, och rör sedan ner det kokande vattnet i äggsmeten, och därefter de blandade, torra ingredienserna. Fördela smeten i två smörade och bröade formar, och ställ in dem i ugnen båda två samtidigt ifall du har en modern ugn som fixar det, på 175C i ca 35 min. Har du en vanlig ugn (som jag) är det bäst att först göra halva satsen av smeten och fylla en form med den och grädde den ensam, och sedan göra andra halvan av smeten och göra likadant med den. (Det kokande vattnet sätter igång bakpulvret lite, därför ska man inte låta halva smeten stå och vänta medan den andra gräddas.) Dela sedan bottnarna på mitten så att du totalt får fyra bottnar, alternativt i tre delar så att du totalt får sex bottnar, det beror lite på hur bra tålamod man har…

Mellan bottnarna läggs sedan valfri fyllning. Marija rekommenderar färdiga mousser på pulver i smakerna jordgubb och choklad samt marsankräm – smidigt och gott! Vill man göra egen moussefyllning finns recept på hallonmousse här, chokladmousse här och vaniljkräm här.

Ta av benen på stackars Barbie och linda in henne i lite folie. Gröp ur bottnarna lite i mitten, stoppa ner benlösa Barbie och använd urgröpet till att stadga henne lite så att hon sitter still. (Man kan även använda mandariner till detta ändamål hälsar Marija.) Forma tårtan lite med en kniv så att Barbie får den formen på kjol du vill ha, lägg gärna på lite urgröp högst upp för en toppigare form. Garnera sedan med vispad, spritsad grädde, både vit grädde och grädde som blivit infärgad med karamellfärg. Garnera gärna med silverkulor och andra piffiga små tårtdekorationer som man kan hitta på burk nuförtiden.
Alternativt – skaffa dig en jobbarkompis som Marija!

12 oktober, 2011

14 kommentarer

  1. Eftersom jag inte är lika duktig som Helena på smaker så la jag krutet på det yttre!! Det var jättekul att göra tårtan och man kan vara hur kreativ som helst. Man kan ju också använda sig av marsipan och täcka tårtan med om man vill.
    Å bara så att ni vet så har jag världens bästa jobbarkompis, annars hade jag ju inte gjort mig till så här…. Kram Marija

  2. Wow, vilken fantastisk tårta, och vilken härlig kompis du har i Marija! Aldrig sett en sådan både fiffig och piffig tårta.
    Stor kram till både dig och Marija från din mamma!

  3. Vilken fantastisk tårta 🙂 Vilken fantasi!Härligt med såna fina kollegor som uppvaktar dig på din dag…det lever man länge på. Diggade Barbi starkt :-)Undra om man kan göra en Ken tårta oxå "skratt" Kram.

  4. Jag är mållös! Jag frågade Berra om du hade varit på jobbet på din födelsedag. Och om ni ätit en massa gott då. Svaret blev, ja tårta. Men hallå?! Detta är ju inte bara en vanlig tårta! Jag vill också ha Marija som kollega och dig också. Ni tror inte det finns någon liten extra tjänst hos er som jag kan få 😉

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration