Andra Efterrätter Glass Påsk

Frusen passionsglasstårta

Då var det söndag kväll igen. Har ni haft en bra helg? Vi har haft en effektiv hemmahelg med fix i hus och trädgård, och har även hunnit med en tur till Borgholm dit Olof ville åka för att titta på några gamla ök till mopeder. Vad gör man inte för att vara snäll? Men jag ska å andra sidan inte klaga, han har sett hela dvd-boxen med Sex and the City tillsammans med mig. Två gånger, minst. Igår kväll hade vi en mysig grillmiddag med mamma och Günter, och ikväll får det bli rostbiff och potatissallad innan jag sätter mig ner och korrekturläser nästa veckas matreportage.

Dagens recept är en tacksam glasstårta, som kan förberedas fullständigt i förväg och bara plockas fram till servering. Philadelphia, passionsfrukter och cookiesbotten gör den extra god. Receptet har jag hittat i tidningen Lantliv.

Passionsglasstårta, ca 10 bitar
Botten:
400 g chocolate chip cookies
75 g smör

Passionsfruktsglass:
7 passionsfrukter
200 g Philadelphiaost
2 dl socker
1 vaniljstång
3 äggulor
3,5 dl vispgrädde

Garnering:
physalis
passionsfrukt
…eller vad som helst som är i säsong

Börja med kakans botten, och kör cookies och smält smör i en matberedare till en grynig massa, som du sedan trycker ut i botten på en form med löstagbara kanter. Grädda bottnen i mitten av ugnen på 200C i ca 5 min, och låt den sedan svalna.

Till moussen (som blir mer som glass): gröp ur passionsfrukterna med en sked, lägg fruktköttet i en sil och tryck med baksidan av en sked så att du får fram all saft, och får bort kärnorna. Spara saften och släng kärnorna. Vispa sedan samman socker, philadelphiaost och fröna från en urskrapad vaniljstång. Rör ner äggulorna en i taget med slev, och rör tills du har en jämn smet. Vispa grädden för sig, och vänd sedan ner den i äggsmeten. Rör ner passionsfruktsjuicen också, och rör så att det blandas. Häll ut smeten på kakbottnen, och ställ sedan in i frysen. Där bör den stå i minst 5 timmar innan den serveras. Ta ut tårtan en stund före servering, och garnera med bär och annat piff.

10 juni, 2012

17 kommentarer

  1. Håkan tycker de där gamla öken låter intressant, hittade ni någon gammal Puch Dakota eller Florida? Minnen, kära gamla minnen…

    Glasstårtan mmm, passionsfrukt som är så frisk och syrligt och en chokladbotten till det, ljuvlig musik!

    PS. Det finns några korvar kvar i frysen, bara att svänga förbi när ni är i trakterna så brassar vi på några:) DS

  2. Jag älskar alla sorters glasstårtor och desserter! Jag gjorde en liknande tårta till påsk, fast min blev gulare i färgen. Gjorde nog som parfaitfyllning till min. Men jag kan tänka mig att denna cheesecakevariant är supergod!

  3. Låter jättegott! Tyvärr är inte mina barn så förtjusta i passionsfrukt. Man borde väl kunna byta ut mot andra bär?! Hur mycket vätska blir det av de 7 passionsfrukterna om jag ska ersätta?
    Hälsar
    Lena

  4. Ja ibland får man allt offra sig för kärleken… ge och ta liksom 🙂
    Tårtan, den bokmärken jag, den kan jag tänka mig att "offra" mig på.

  5. Lena – jag tror att du kan ersätta passionsfrukterna med ca 1,5 dl mjukrörda bär. Kanske hallon, eller blåbär? Eller en blandning av båda?

  6. Hej igen och tack för tipset och en inspirerande blogg! Ska prova tårtan imorgon när vi har skolavslutningsfika. //Lena

  7. Oj, så vansinnigt god den verkar! Jag kanske måste överväga mitt beslut om att inte ha tårta på min födelsedag… Ha en skön kväll!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration