Godis Jul

Marshmallows med lingonrippel

Då var det lördag, och här strålar vintersolen över ett frostigt Öland så här lagom till den första december. Jag befinner mig i köket och kokar glögg, och Olof rotar runt i källaren efter adventsljusstakar och stjärnor som han ganska snart kommer att svära över när sladdar och annat trassel ska redas ut. Om ett tag får det bli paus i fixandet för en hundpromenad ner till vattnet, man får ju passa på när det är så vackert väder ute, även om minusgradera biter i kinderna.

Idag har jag ett Helenas Kök-reportage i tidningen Barometern, och här kommer ett av de recepten – Marshmallows med lingonrippel. Hemlagade marshmallows blir både mjukare och godare än köpta, och de är mycket enklare att göra än vad man kan tro. I stora drag kokar man upp en sockerblandning som man sedan vispar, som därefter förpassas till en form där marshmallowsen snällt stelnar till och får rätt konsistens medan man själv kan ägna sig åt att tillverka annat julgodis. Att rippla marshmallowsen med lingon är valfritt, smaken och utseendet på det här fluffiga godiset kan enkelt ändras. Prova gärna att färga smeten med karamellfärg, eller att smaksätta den med vaniljsocker eller lakritspulver i slutet av vispningen. Och ska ni göra en brasa i vinter – ta med er marshmallows att trä upp på pinnar och grilla. Smakar ljuvligt!

Marshmallows med lingonrippel, ca 60 st
Lingonrippel:
1 dl frysta lingon, tinade
1 dl florsocker
———-
Marshmallows:
2,5 msk gelatinpulver
1 dl kallt vatten (till gelatinet)
4 dl socker
2 dl ljus sirap
1/3 tsk salt
1 dl vatten (att koka)
———-
ca 1 dl florsocker att doppa i

Börja med att mixa lingonen med mixerstav. Låt dem sedan få koka upp tillsammans med florsocker i en kastrull, och sila dem därefter i en finmaskig sil. Spara den röda, släta röran i en liten skål.
Vispa samman gelatinpulver och 1 dl vatten för hand i en värmetålig bunke, ställ åt sidan. Mätt upp socker, sirap, salt och vatten i en kastrull, och låt koka tills det har nått en temperatur på 123-124C. Häll då över den varma vätskan i bunken med gelatinet, som stått till sig och blivit fluffigt. Vispa med elvisp (men allra helst med köksmaskin) i 10 min, tills konsistensen är riktigt trög och kladdig, och färgen har blivit blank och vit. Smörj en form med solros- eller rapsolja, och häll över marshmallowssmeten. Använd en slickepott som du smort med samma olja. Ringla sedan över lingonröran med en tesked, och skär små skåror på ytan med en vass kniv för att få fram ett ripplat mönster. (Det är möjligt att inte all lingonröra går åt.) Täck formen med plastfolie, och låt stå i rumstemperatur i minst 4 timmar, men allra helst över en natt. Stjälp sedan över marshmallowsen på en skärbräda med bakplåtspapper, och skär i fyrkanter. Smörj eventuellt kniven. Doppa sedan varje bit i florsocker, och förvara i tätt förslutna burkar i rumstemperatur.

1 december, 2012

10 kommentarer

  1. Detta ska jag definitivt testa nu ill jul! jag har lakritspulver från Johan Bülow hemma som jag inte riktigt har vetat vad jag ska göra med, men kanske att det funkar i dessa istället för lingon…hur mkt tror du att man ska ta då?

  2. Oh my så gott och så himla fiiint godis:-)
    Nu måste jag rota runt här och se om jag hittar receptet på den goda glöggen som du gjorde förra året, med clementiner i… Riktig favorit var det!
    Kram kram Anna

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration