Bjudmat/Paradrätter Kyckling

Agnetas och Annas kycklinggryta med ädelost

Här har vi en riktig klassiker – Lenas mammas kyckling i ädelostsås! För det är vad jag alltid har kallat den. Men när jag ringde Lenas mamma Agneta häromdagen för att prata om receptet uppdagades det att hon i sin tur fått inspirationen från sin dotter Anna, Lenas storasyster. Så nu heter den Agnetas och Annas kycklinggryta. Rätt ska vara rätt. För många år sedan när Lena fortfarande bodde hemma och jag tog tåget ner till Skåne för att hälsa på, hände det ibland att vi fick den här underbara grytan. De där helgerna var alltid så härliga; vi tog tåget till Köpenhamn över lördagen, åt Lenas mammas goda mat på kvällarna, och om vi var på danshumör (och jag inte var på mitt sedvanliga pensionärshumör) gick vi ut och dansade någonstans. Lena och jag har längtat efter en sådan där klassisk Skånehelg länge nu, så snart får vi se till att göra något åt det!

Agnetas och Annas kycklinggryta, 4 portioner:
3-4 kycklingbröstfiléer
1 pkt bacon
1 liten purjolök
250 g färska skogschampinjoner
5 dl vispgrädde
2 msk kycklingfond
1-2 msk soya
140 g ädelost
grovmalen svartpeppar

Skär kycklingfiléerna i ganska stora bitar, och bryn dem i en gryta. Ta upp dem och lägg dem på en tallrik vid sidan av. Varmhåll under aluminiumfolie. Skär baconet i små bitar och stek, låt det sedan få rinna av på hushållspapper. Hacka purjolöken, skär champinjonerna i mindre bitar och bryn även detta i grytan. Lägg sedan tillbaka baconet och kycklingen i grytan, och tillsätt vispgrädde, kycklingfond, soya och peppar. Smula ner ädelosten, och låt grytan koka upp. Häll sedan ner grytans innehåll i en ugnsfast form, och gratinera alltihop i mitten av ugnen på 225C i ca 10-15 min. Servera grytan med pressad potatis och sallad.

11 november, 2012

7 kommentarer

  1. Jessica – jag brukar också använda Kvibille (kommer dock inte ihåg vilken färg det brukar vara på etiketten), men jag brukar bli nöjd med smaken. Men om du vill ha lite extra ös, tror jag att det kan bli riktigt gott med Saint Agur.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration