Paj efterrätt Säsong

Enkel äppelpaj för två

Enkel äppelpaj för två

Att förbereda en enkel äppelpaj för två som man äter när hushållets yngre förmågor har somnat kan vara ett av mina allra bästa hösttips, faktiskt. Så kan man äta sin knäckiga, supergoda äppelpaj framför TV:n på kvällen sen i skenet från tända ljus medan höstlöven viner utanför husknuten.

Jag brukar alltid förvara några paket färdigköpt vaniljvisp i kylen så här års. De har väldigt lång hållbarhet, och man vet aldrig när suget efter äppelpaj uppstår. Det är lika vitalt som att ha en snöskyffel i bilen vintertid eller ett söndagsvin på lut i källaren om man lagar en värdig köttgryta på hösten en söndagskväll när systemet har stängt.

Det här receptet på äppelpaj utgår från en halvering av ett klassiskt recept på äppelpaj, men inte till 100%, för det är anpassat för en liten form och för extra mycket crunch. För den där knapriga, knäckiga smuldegen är ju bland det allra bästa med äppelpajen, eller vad säger ni?

Receptet räcker till två stora portioner, och i ärlighetens namn till fyra ifall barnen skulle vakna eller om man vill spara sig lite paj till dagen därpå. Men finns det paj framme tror jag det är fler än jag som har en tendens att äta sig ganska pajmätta. För man kan ju liksom bara inte låta bli.

Skriv ut

Enkel äppelpaj för två

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 2 reviews

Enkel äppelpaj för två (som räcker till fyra) med knäckigt täcke av smuldeg med havregryn. Perfekt att avnjuta på kvällen!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 10 min
  • Tillagningstid: 20 min
  • Total tid: 30 min
  • Antal portioner: 2-4 1x

Ingredienser

Scale
  • 2 äpplen
  • smör till formen
  • kanel

Smuldeg:

  • 75 g smör
  • 0,5 dl socker
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl

Vaniljsås eller vaniljglass till servering

Instruktioner

Sätt ugnen på 200C och smörj en liten ugnsform.

Skala och skär äpplena i tärningar och lägg i en liten ugnsform. Ös på rejält med kanel. (Gillar du kardemumma kan du ösa på det också.)

Blanda ihop smuldegen med händerna och strö den över äpplena.

Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min tills smultäcket har fått fin färg. Servera ihop med vaniljsås eller vaniljglass.

Sugen på något liknande men inte i pajform? Stek några äppelklyftor i smör och kanel och servera till vaniljglass med saltstänkt kolasås! Recept på det hittar du här.

25 september, 2022

4 kommentarer

  1. Denna paj blev väldigt lyckad och otroligt god! Jag är speciellt glad över att det blir paj för en gång, inte så att man får äta i flera dagar för att man från första början velat ha en portion. Tack för receptet!






    1. Vad roligt att du gillar den! Jag håller med, det är trevligt att den tar slut så fort, för äppelpaj är ju som godast precis när den är nygräddad och smultäcket fortfarande är knaprigt och knäckigt. 🙂

      1. Tack för receptet! Jättegott och enkelt, fast min yngsta förmåga fick dock stanna uppe och smaka också 🙂






Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration