Chokladbollar – godaste receptet som alla klarar!

Ett snabbt och enkelt recept som alla kan klara och som alla älskar! De här chokladbollarna blir extra krämiga av att smeten vispas ihop med elvisp, och de får extra god smak av flingsalt och en liten skvätt kaffe.
Chokladbollar är ju och förblir barndomens bakverk nummer ett! Det första man lär sig att baka, och det första som man sedan bakar tillsammans med sina egna barn.
Jag tror nog att de allra flesta redan vet hur man gör chokladbollar och har gjort det sedan de var små, men själv letar jag efter mått och mängder varje gång jag ska baka chokladbollar med barnen och undrar alltid ifall det var tre eller fyra deciliter havregryn man skulle ha. Det enda jag brukar vara säker på är att man utgår ifrån 100 gram smör.
Ett supersäkert recept på chokladbollar

Efter noggrant provbakande genom åren (med enormt stökigt kök som slutresultat och kladdiga men glada barn) har jag kommit fram till att följande mått och mängd ger bäst resultat, i alla fall enligt våra smaklökar.
Ingredienser

För att baka dig en omgång chokladbollar, eller kokosbollar som de också kallas, behöver du smör, socker, kakao, havregryn, vaniljsocker, lite flingsalt (lyfter smaken till nya höjder, jag lovar!) och kokos att rulla chokladbollarna i.
(Exakta mått står längre ner i inlägget om du scrollar lite.
Kaffe eller inte kaffe i smeten?
Jag brukar också ha i några matskeddar avsvalnat kaffe.
Kaffet kan såklart uteslutas helt om barnen vägrar, men det gör chokladbollarna godare och jag har aldrig hört dem påpeka att chokladbollarna smakar kaffe.
Nu häller de glatt i kaffet själva, men i början kan jag ha hällt i det i smyg.
Vill du absolut inte ha i kaffe, ersätt det med 3 msk vatten för att inte smeten ska bli torr.
Så gör du

Mät upp alla ingredienser i en skål utom kokosen, och vispa ihop till en smet med hjälp av en elvisp.
Det går också jättebra att bara knåda ihop smeten med händerna som man gjorde när man var yngre och inte fick använda elvisp.
Tips för att få extra goda chokladbollar
- Att vispa smeten gör chokladbollarna krämigare än att blanda ihop smeten för hand, men vad som gör dem ännu krämigare är att köra smeten i matberedare eller mixer. För extra bra resultat kan man först mixa de torra ingredienserna till pulverkonsistens innan man tillsätter smöret och kaffet.
- Se till att smöret är rumsvarmt när du börjar, det går mycket lättare då. Har du bråttom kan du alltid köra smöret några sekunder i mikron så mjuknar det lite.
Rulla i kokos, pärlsocker eller strössel

Jag föredrar att rulla mina chokladbollar i kokos, men andra populära alternativ är färgglatt strössel och pärlsocker.
Hur länge håller chokladbollar i kylen?
Jag skulle säga absolut i upp till två veckor, men då bör de vara i en lufttät burk med lock så de inte tar smak från annat i kylen.
Kan man frysa chokladbollar?
Ja det kan man, det är ett jättebra sätt att förvara dem på! Låt dem tina i rumstemperatur.
Nyttiga chokladbollar med dadlar

Rawfoodbollar har man ju hört talas om, och en del av dem har ju tyvärr den tråkiga tendensen att smaka som kopieringspapper.
Men det behöver inte vara så! Dessa ”halvråa” chokladbollar med dadlar är så goda och så lika originalet klassiska, svenska chokladbollar som man kan komma!
Många av de som smakat dadelbollarna har trott att de varit riktiga chokladbollar!
Tips på annat gott som är lätt att baka

Världens godaste kladdkaka! Lätt att göra och jättegod smet, för smeten är också viktig! (Men den färdiga kakan är också supergod, det lovar jag!)

Snickerskakor! Salta, söta och krispiga på samma gång, och går fort att baka när man är sugen på något gott och vill ha det snabbt!

Mormors prisvinnande kolakakor – lite flingsalt på toppen, och de blir lika beroendeframkallande som chips!
PrintChokladbollar – godaste receptet som alla klarar!
Snabbt och enkelt recept på chokladbollar som alla kan baka och som alla älskar! De här är extra krämiga och supergoda!
- Föreberedelsetid: 5 min
- Tillagningstid: 10 min
- Total tid: 15 min
- Antal portioner: ca 20 st 1x
Ingredienser
- 100 g rumsvarmt smör
- 1 dl socker
- 0.5 dl kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- En nypa salt
- 4 dl havregryn
- 3 msk avsvalnat kaffe (kan uteslutas om barnen vägrar, men ofta gör det bara chokladbollarna godare)
- 1 dl kokos
Instruktioner
Häll upp 1 dl kokos på en tallrik, och ta fram en annan tallrik att lägga de färdiga chokladbollarna på.
Lägg alla ingredienser utom kokosen i en bunke och blanda till en fin smet. För extra välblandad smet kan man blanda den med elvisp eller i en bakmaskin.
Rulla chokladbollar, rulla dem i kokos och lägg dem på tallrik. Förvara sedan i kylen eller frysen.





Mmmm, jättegoda😋
Livets bakverk ju! Det första man lär sig att baka! 🙂
Vill tipsa om att köra en stavmixer i alla dom torra ingredienserna så det blir som ett fint pulver, nästan som sand. Detta gör en enorm skillnad på slutprodukten.
Vilket bra tips! Ska absolut prova det nästa gång! 🙂
Tack för bra recept
Kul att höra att du gillar det! 🙂
Tack för alla dina goda recept!
Skulle vilja fråga något annat om det är ok? Vi ska bjuda grannarna på middag på fredag och ha grekiskt tema. Tänkte grekisk sallad till förrätt, moussaka till varmrätt, men vad till dessert? En är glutenintolerant och vi är två nötallergiker.
Och vad serverar vi till moussakan om vi nu har sallad som förrätt, kan man ha sallad till ändå?
Sorry många frågor. Fortsatt trevlig helg!
Hej Lotta!
Vad kul med grekiskt tema! 🙂 Då hade jag serverat chokladmousse med olivolja och flingsalt till dessert! Grekerna är ju stolta över sin olivolja, och det är faktiskt otippat supergott att toppa chokladmousse med olivolja, jag åt det på en restaurang en gång och blev helsåld! Receptet hittar du på länken nedan:
https://baraenkakatill.se/chokladmousse-med-olivolja-flingsa/
Det är toppat med hasselnötter, men det går jättebra att skippa. Och jag tycker det går jättebra att servera sallad till moussakan också.
Jag hade serverat lite Ouzo som välkomstdrink också, och lyssnat på låten Ich trink Ouzo med tyske schlagerkillen Vincent Gross, den är superkul!
Tack så jättemycket!🥰