Kakor Påsk

Key lime pie – söt, syrlig och lättbakad!

Key lime pie

Key lime pie kan mycket väl vara den bästa kakan att servera till vårens första fika på terrassen!

Den är härligt pastellgul och lyser upp som en sol, den är söt och syrlig på samma gång tack vare limen och den kondenserade mjölken, och den passar perfekt till en kopp kaffe!

Det spröda, lite smuliga pajskalet är gjort av digestivekex som mixats med smält smör. Jag brukar även addera en tesked kanel här, för att jag tycker att kanel och lime passar så otroligt bra ihop.

key-lime-pie

Varför heter det Key lime pie?

Key lime pie är en amerikansk klassikerdessert som har fått sitt namn från limen som växer på Florida Keys. Florida Keys är en ögrupp som ligger sydväst om Florida, och limen som växer där är liten till storleken men extra söt i smaken.

Här i Sverige får vi nöja oss med den limen som säljs i mataffären, men den funkar hur bra som helst!

Själv tycker jag att man kan höra mellan raderna att det är mycket C-vitamin i den här pajen, vilket motiverar till att baka den snarast!

Ingredienser – det här behöver du:

Ingredienser till Key Lime Pie

Du behöver digestivekex, smör, kanel och vaniljsocker till pajskalet, och till den sötsyrliga fyllningen behöver du äggulor, kondenserad mjölk och lime. Och så vispad grädde till servering.

Det behövs alltså inget vanligt socker utöver detta, utan den kondenserade mjölken är så söt i sig att mer socker än så skulle bli för mycket.

Så här bakar du Key lime pie:

pajskal-key-lime-pie

Att göra en Key lime pie är faktiskt väldigt enkelt; man krossar sig ett gäng digestivekex som man blandar med smält smör, kanel och vaniljsocker, trycker ut i en pajform och förgräddar fem minuter i ugnen.

key-lime-pie-recept

Sedan rör man med hjälp av en handvisp ihop pajens fyllning bestående av äggulor, rivet limeskal, pressad limesaft och kondenserad mjölk, brer ut i pajskalet och gräddar i en kvart tills fyllningen har stannat om man vaggar lite på formen.

Efter det får pajen stelna i kylen så att den kan serveras kall ihop med vispad grädde.

Kan förberedas i förväg

Pajen kan förberedas helt och hållet i förväg. Men vänta gärna med att spritsa på grädden och lägga på limeskivorna tills precis före servering.

Det går också bra att servera grädden i en skål vid sidan av, alternativt bre den över hela pajen likt en glasyr. Grädden möter upp det sötsyrliga i pajen på ett fint sätt, och ger mer fyllighet till smaken.

Tips på tre andra goda dessertpajer:

  • Rabarberpaj – när det väl är rabarbersäsong är den här pajen svårslagen!
  • Hallonpaj med dulce de leche – en grymt god paj som påminner mycket om uppbyggnaden av en key lime pie med en botten av digestivekex och där sött möter syrligt.
  • Gudomlig pecannötspaj – lika god som namnet antyder, och speciellt med en skvätt mörk rom i vispgrädden som serveras till!
Skriv ut

Key lime pie – söt, syrlig och lättbakad!

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 3 reviews

En key lime pie smakar riktigt fräscht, både sött och syrligt på samma gång! Kan förberedas i förväg och är väldigt enkelt att göra.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 25 min
  • Tillagningstid: 20 min
  • Total tid: 45 min
  • Antal portioner: 8 1x

Ingredienser

Scale

Botten:

  • 13 digestivekex
  • 75 g smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kanel

Fyllning:

  • 4 äggulor
  • 4 st lime (ca 3 st till pajen och 1 st till garnering)
  • 1 burk sötad, kondenserad mjölk (ca 400 g)
  • Minst 2 dl vispad grädde till servering

Instruktioner

Sätt ugnen på 200C.

Pajskal:

Smält smöret i en liten kastrull.

Smula kexen, gärna i en mixer eller matberedare, och blanda i smält smör, vaniljsocker och kanel.

Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en rund form (ca 22-24 cm i diameter) med avtagbara kanter och tryck sedan ut kexmassan i botten på formen, och lite upp mot kanterna. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 5 min. Sänk sedan ugnsvärmen till 150C.

Fyllning:

Vispa upp äggulorna mycket lätt för hand i en bunke. Riv ner skalet av en lime i äggsmeten. (Gillar du mycket limesmak kan du riva ner skalet från en lime till om du vill.)

Pressa tre av limefrukterna så att du får ut 1 dl limejuice. Spara hela den fjärde limen till garnering. (Kommer du inte upp i 1 dl limejuice på 3 st lime kan du offra halva den fjärde limen. Men receptet är ganska förlåtande oavsett hur stora limefrukterna är.)

Rör ner pressad limesaft i bunken och tillsätt kondenserad mjölk, och rör smeten slät med en handvisp.

Gräddning:

Häll smeten i pajskalet och grädda i mitten av ugnen i ca 15 min. Den ska inte få någon direkt färg, men äggsmeten ska ha ”stannat”. Låt pajen svalna först i rumstemperatur och sedan i kyl. Kyl den minst ett par timmar före servering.

Servera pajen kylskåpskall. Vispa grädden och servera den till så som du föredrar; i skål vid sidan av, spritsad ovanpå pajen som på bilden, eller bredd som ett täcke över pajen. Skär den fjärde limen i klyftor eller skivor och garnera med på toppen av din key lime pie.

19 mars, 2024

34 kommentarer

  1. Gottgottigottgott! 🙂 Jag är en riktig citrusälskare så det där måste ju vara så underbart gott! Vad smidig den var att göra också. Det gillas!

  2. De se jätte gott ut!! jag gillar paj med lite syra smak heheh de passa ju bra med eftermiddagskaffet eller te och njuter under solen

  3. Men å va gott! Såg på Leila bakar för någon vecka sen när hon gjorde just Key Lime paj.. Trodde kanske inte att det var ngt för mig men det låter ju himskans gott! Kram Anna

  4. Utsökt gott! Hade aldrig vågat mig på citron / lime paj förut för trodde det var jätte komplicerat men när jag såg receptet här fick jag förtroende för alla recept från din fantastiska blogg har varit lättgjorda och alltid jättegoda. Succé !
    Har du tips om pajskal utan kex, i Schweiz hittade jag dem inte så gjorde en annan botten men vill gärna ha recept från dig.
    Vill också tacka dig för din fina blog, vacker, genomtänkt och din passion lyser igenom foton och text! Bravo!

    1. Tusen tack för dina fina ord Karin, vad glad jag blir! 🙂 Jag som trodde Digestivekex fanns överallt, men vad ska man ta då… jag hade nog provat med den där kanelsmakande kakan Lu som man brukar få till kaffet ibland på caféer. Den var väldigt vanligt i Tyskland när jag bodde där, kanske att den är lättare att hitta i Schweiz än Digestive? Jag tror det går att ersätta Digestive rakt av med den.

    1. Jag har inte gjort det själv, men den här typen av paj/dessert går alltid jättebra att frysa, så det är inga problem! Det finns ju till och med en variant av den som heter frozen key lime pie. 🙂

  5. Hej och tack för alla recept som du delar med av.
    Jag är glutenintolerant och försöker byta ut så den blir glutenfri.
    Ibland går det inte bra men recepten att byta ut till glutenfri men har kan jag köpa GF kexs och göra resten av receptet. Till påskhelgen skall jag testa och gör den. Mvh mp Bohuslän.

  6. Alltså det här var bland det godaste jag bakat! Dagen efter var den ännu godare. Jag tog skalet från två lime och nästa gång ska jag vara ännu modigare med kanelen i botten. Den här kakan får komma in i min bok med favoritrecept!






    1. Vad roligt att höra, vad glad jag blir! Ja, man kan absolut ha i mer rivet limeskal än vad som står i receptet. Och visst är det gott med lime och kanel ihop! 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration