Nötkött Texmex Vardag

Tacotårta!

Tacotårta

Alltså har ni testat tacotårta? Det är så gott! Som tacomiddag och tacogratäng i ett!

Egentligen kom mitt recept på tacogratäng fram av att jag gjorde en latmansversion av tacotårtan och helt enkelt undvek ”tårtbottnarna” som består av mjuka tortillas och gjorde en snabb gratäng av allt istället. Men det här är originalet!

Tacotårta i springform

Jag gör numera tacotårtan i en springform för att den ska hålla ihop bättre. I början gjorde jag inte det, utan körde ett par spett rakt igenom den så att lagren inte skulle glida isär, lite som när man får en hamburgare på restaurang med ett stort spett rakt igenom. Men att göra den i springform är ju såklart ett himla smart drag.

Gör tacotårtan i en springform

Receptet är anpassat efter att göras i en klassisk springform, den storleken som de allra flesta har på sin springform vilket är cirka 23 cm i diameter. Har man en större springform hemma kan man absolut köra med den och använda tortillas i storleken Large istället för Medium som jag gör här. I så fall kan man även köra på en stor burk majs istället för en liten. Men som sagt, det här receptet är anpassat efter den vanligast förekommande storleken på springform.

Perfekt bjudmat till barnfamiljen!

Servera gärna med nachos och sallad till, och kanske lite avokado i bitar. Tacotårta är den perfekta bjudmaten när det kommer en barnfamilj på middag!

Tacotårta fyllning

Ett tips när man brer fyllning på de olika lagren framåt slutet när tacotårtan börjar bli tung och välfylld är att bre tortillan med fyllning innan du lägger den högst upp på tacotårtan.

Skriv ut

Tacotårta!

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Tacotårta är den perfekta bjudmaten till en barnfamilj! Med tortillabröd som tårtbottnar får man med allt man älskar med tacos!

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 30 min
  • Tillagningstid: 25 min
  • Total tid: 55 min
  • Antal portioner: 6-8 1x

Ingredienser

Scale

Tacofärsfyllning:

  • 1 liten purjolök
  • 500 g nötfärs
  • 1 pkt taco kryddmix
  • 1 burk chunky salsa (á 300 g)

Ost- och majsröra:

  • 1 burk (2 dl) crème fraiche
  • 1 pkt philadelphiaost
  • 1 liten burk majs
  • ca 3 dl riven ost (150 g)
  • salt och peppar

Övrigt:

  • 1 pkt mjuka tortillas storlek Medium (8 st)
  • 1 burk chunky salsa (300 g)
  • 1 dl riven ost till översta lagret
  • ev. sallad och nachos till servering

Instruktioner

Sätt ugnen på 225C.
 
Hacka purjolöken och bryn den i en kastrull. Tillsätt sedan köttfärsen och bryn lite till innan du rör ner kryddmixen och salsan. Ta från värmen. 
 
I en bunke vid sidan av – rör samman crème fraiche, philadelphiaost, majs och riven ost. Krydda med salt och peppar.
 
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform och lägg ett tortillabröd i formen. Bre på en tredjedel av tacofärsröran. Lägg sedan på ytterligare en tortilla, och bre på en tredjedel av oströran. Lägg på tortilla nr 3 och bre ut en hel burk chunky salsa. Lägg på tortilla nr 4 och bre på en tredjedel av köttfärsröran, tortilla nr 5 och en tredjedel av oströran. På tortilla nr 6 lägger du sista tredjedelen tacofärs, och på tortilla nr 7 sista tredjedelen oströra. Strö på en extra dl riven ost på toppen, och grädda i ugnen i cirka 20-25 minuter tills osten högst upp har fått fin färg. (Tortilla nr 8 blir över, den kan du frysa in.)
 
Låt gärna tacotårtan stå orörd 5-10 min efter att du tagit ut den ur ugnen så att den får sätta sig lite. Skär bitarna försiktigt, och servera med sallad. 
15 februari, 2022

61 kommentarer

  1. Alltid lika inspirerande och härligt att kika in till dig! Den här veckan provar vi på Linas matkasse då tiden är knapp att planera middag när man ska flytta 😉 Min bror svarade på det: "I vanliga fall äter man hämtpizza när man flyttar, men Anna måste ju göra det med klass" 😉 Ja, han e go brorsan 🙂
    He de gott!
    Kram Anna

  2. Hej kompis! När jag gjorde tacotårta använde jag en kakform med löstagbara kanter. Allt hålls på plats i formen. Ett litet tips bara. Kram Marija

  3. Oj!! Vilken härlig tårta!!! Är barnsligt förtjust i tacos och så kommer du med tacotårta :-)) Härhemma är det standard med tacokväll varje fredag sen barnen var små…det sitter i ännu :-))Tack söta du för detta recept!

  4. Hej!

    Hittade hit och testade receptet, jösses så smarrigt! Hoppas det är ok att jag länkat hit på min blogg.

    Ha en fin adventskväll// Mira

  5. TIPS
    Gör den i en fyrkantig glasform med halvhög kant då fyllningen gärna flyter ut, så bevaras allt det goda i formen.

    1. Åh, den klassikern! Det var så längesen att jag gjorde den här att jag blev jättesugen på att göra den nu! Ska fota nya bilder och lägga den överst på bloggen!

  6. Är du säker på att du använder medium tortillas? De är ju bara 17,5 cm, så det blir mycket tomrum runtom i så fall. Som tur var köpte jag både medium och large. Large är något större än formen som är 23 cm, men funkar bättre.
    I övrigt ett kanonrecept!






    1. Det kan skilja sig en del från olika tillverkare på medium tortillas. Jag minns inte vilket märke jag använde, men jag hade lite plats kvar i formen, men inte jättemycket. Precis som du skriver går det bra med stora tortillas också, men då behöver man ju klippa dem lite med sax för att det ska funka.

      1. Jag körde large, och man behöver inte klippa bort nåt, bara att trycka ner dom lätt i formen. Dessutom bildar överflödet en liten kant runtom så det inte rinner ut en massa fyllning. Blev precis lagom med ett 6-pack tortillas.
        Supergott recept i alla fall, det blev renrensat på faten här!

        1. Kanske att vi har olika storlekar på våra formar eller köper olika fabrikat, för jag behöver klippa ner skalen om jag köper large. Men oavsett, så blir det ju supergott! Nu är det ett tag sen jag gjorde den här tacotårtan, blir sugen på den igen nu! 🙂

  7. Hej! Jag bara funderar lite… blir inte tortillabröden helt mjuka o ”saggiga” när man lägger dem med fyllning mellan?

    Hälsningar från en som är sugen på att testa receptet

    1. De blir lite mjukare, men absolut inte så att det upplevs som ett problem! Det är toppengott, hoppas du vågar testa! 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration