Godis Jul

Lakritskola med turkisk peppar

Lakritskola turkisk peppar

”Alltså HERREGUD vad god den här lakritskolan var! Tog slut i ett nafs, måste koka den igen redan till helgen!” / Lotta

Jag kan inte annat än hålla med Lotta här, för den här lakritskolan med turkisk peppar är min egen favorit av alla recept på julgodis.

(Egentligen är platsen delad med vaniljkola med smör och flingsalt, men som tur är kan man ju välja båda två samtidigt. Det är ju trots allt inte äktenskap vi pratar om här.)

Lakritskola flingsalt

Vi snackar alltså chokladgräddkola som doppas i mörk choklad och toppas med flingsalt, med den ljuvliga signatursmaken av lakrits som i det här fallet kommer från godiset Turkisk Peppar.

Tack vare Turkisk Peppar-karamellerna får man precis rätt sälta på lakritsen, och resultatet är inget annat än helt fantastiskt!

Ingredienser

ingredienser lakritskola

För att göra din egen, hemgjorda lakritskola behöver du turkisk peppar, grädde, socker, kakao, flingsalt och mörk choklad. (Exakta mått och mängder står längre ner i receptet.)

Doppa kolan i choklad med 70% kakaohalt

mörk choklad

När det kommer till chokladdoppandet har jag märkt ganska stor skillnad i att använda bakchoklad och den lite finare chokladen med 70% kakao från Marabou, Lindt eller ICAs egna varumärke.

Jag använder i stort sett alltid bakchoklad med 55% kakao när jag bakar, men när jag chokladdoppar kolor eller annat julgodis som Bounty, så är finchokladen lite lättare att jobba med.

Den blir tunnare när den smälter, och omsluter godiset snyggare och får en blankare, vackrare färg. Däremot stelnar den lite saktare, men det är bara att ställa plåten kallt en stund så är det problemet löst.

Så gör du

mortla turkisk peppar

Börja med att krossa Turkisk Peppar-karamellarna. Gärna i en mortel eller något annat destruktivt.

koka kola

Släpp ner godiskrosset i en kastrull och tillsätt socker, grädde, sirap och kakao.

Låt det koka upp under omröring, och rör om med en handvisp till Turkisk Peppar-krosset har smält. (Det kommer att fastna i vispen till en början, men det smälter ner fort.)

Låt sedan lakritskolan koka på medelvärme tills den uppnår 124C.

koka lakritskola

Räkna med att det tar cirka 25 minuter eller så, beroende på värme och storlek på kastrull.

En godistermometer är bra att ha här, men gör gärna ett klassiskt kulprov också för säkerhets skull. Det är inte alltid man kan lita på sin godistermometer.

Häll ner kolan i en form för att stelna

lakritskola stelna

Lägg bakplåtspapper i en form och häll ner kolan däri för att stelna. Antingen några timmar i kylen, eller över en natt om du har tid. (Har du bråttom får det bli frysen.)

Skär kolan i bitar

skär kola i bitar

Jag brukar ha bakplåtspapper under när jag skär kolan i bitar, då fastnar den inte i något.

De bitar jag skurit lägger jag sedan på en plåt med bakplåtspapper som jag stoppar in i frysen medan jag smälter choklad till chokladdoppandet.

Om kolabitarna är riktigt kalla när de ska doppas i choklad är de lättare att jobba med, och chokladen stelnar också lite fortare.

Doppa lakritskolan i choklad

doppa kola i choklad

Smält choklad över vattenbad och doppa varje kolabit i chokladen med hjälp av två gafflar.

Låt den chokladdoppade kolan stelna på en plåt med bakplåtspapper.

Tycker du att den tar för lång tid på sig att stelna kan du alltid ställa ut plåten en stund om du har möjlighet till det om det är kallt ute, annars kan du stoppa in den i kylen eller frysen en kort stund.

Strö på flingsalt när chokladen stelnat litegrann

Du kommer att märka när läget är som bäst att strö över flingsalt. Gör man det när chokladen är för varm smälter saltet ner, och har chokladen hunnit stelna helt och hållet studsar saltet av. Jag lovar att du märker det!

Kantskär kolan

lakritskola bitar

Om man kantskär sina kolor ser de så mycket proffsigare ut! Bara skär ett snitt på alla fyra sidor, precis där chokladen runt omkring börjar bli överflödig. Den kan man äta upp sen. (Chokladsvinn är ju inget man ägnar sig åt.)

Hållbarhet

Lakritskolan går absolut att frysa, men det brukar sällan behövas, för den klarar sig jättebra i kylskåp i flera veckor, och det är också i kylskåp som den ska förvaras.

Den här kolan är också en riktigt bra present till lakritsälskaren! Eller till den som har allt. Till sådana personer kan man alltid ge något man har gjort själv.

Andra populära recept på julgodis

Salt-kolafudge

Den här salta kolafudgen är bloggens allra populäraste recept på julgodis. (Lakritskolan kommer tvåa, men för mig kommer den etta.)

Hemgjord Bounty

Denna hemgjorda Bounty svänger du ihop på tre ingredienser bara. Busenkel, och mycket godare än köpevarianten!

Vaniljkola med smör och flingsalt

Den här vaniljkolan med smör och flingsalt är också en av mina egna favoriter. Den är kort och gott HELT fantastisk!

Rocky road geléhallon

Och sist men inte minst – rocky road med geléhallon och lakrits! Här ger Dumle lakrits en ljuvlig smakbrytning till geléhallonen som dyker upp här och där som röda, vackra rubiner.

Print

Lakritskola med turkisk peppar

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 av 1 recension

Lakritskola med turkisk peppar som doppas i choklad och toppas med flingsalt är underbart gott! Perfekt julklapp till saltlakritsälskaren!

  • Författare: Helena
  • Föreberedelsetid: 5 min+15 min
  • Tillagningstid: 40 min
  • Total tid: ca 1h+45 min
  • Antal portioner: ca 5060 st 1x

Ingredienser

Skala
  • 3 dl socker
  • 3 dl grädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 msk kakao
  • 1 dl turkisk peppar (hårda karameller)
  • 250 g mörk choklad (70% kakaohalt)
  • lite flingsalt till garnering

Instruktioner

Krossa turkisk peppar-karamellerna. (De behöver inte vara finkrossade, de kommer att smälta ner bra i smeten ändå.)

Mät upp socker, grädde, sirap och kakao i en kastrull och häll ner de krossade karamellerna. Koka alltsammans på medelvärme tills smeten precis uppnår 124C, dra den då från spisen och dubbelkolla så att den klarar det klassiska kulprovet.

Häll ner smeten i en form som du klätt med bakplåtspapper, en klassisk gratäng- eller lasagneform brukar vara bra, gärna en rektangulär sådan. Låt kolan stelna till några timmar i kylen, gärna en natt.

Vid chokladdoppning – skär kolan i bitar, och smält cirka 250 g choklad över vattenbad. Doppa varje kola i chokladen med hjälp av t ex två gafflar, och lägg över på bakplåtpappersklädd plåt för att stelna. (Du lär behöva två plåtar.) Går det långsamt kan du ställa plåten utomhus en stund. Kolan är lättare att doppa om den är kall. Precis när chokladen börjar stelna, sprinkla lite flingsalt över den.

Innan du lägger den i burkar – kantskär den gärna så att du får bort den choklad som flutit ut runt omkring kolan när den stelnat. Så får du extra snygga bitar!

Lakritstryfflar

Har du bråttom, men vill ändå göra lakritsgodis? Testa då dessa lakritstryfflar! Blir klara på nolltid och rullas i lakritspulver!

17 december, 2020

17 kommentarer

  1. Dessa skulle jag precis göra innan jul, men tyvärr kom kräksjukan emellan…. 🙁
    Men jag tänker göra dom ändå, kan inte vänta tills nästa Jul!
    Dom verkar ju så otroligt goda!!
    Önskar dig en god fortsättning!
    Mvh Åsa.

    1. Hmmm Malin, himlans bra fråga. Om jag var du skulle jag ta det säkra före det osäkra och köpa hem en påse turkisk peppar. Originalreceptet är så himla gott, så jag skulle aldrig våga riskera det. 😉 Skulle jag göra lakritskola med lakritspulver skulle jag nog i så fall hälla 3 tsk lakritspulver i den här kolan och utesluta vaniljstången. Har gjort det en gång, och det var supergott:
      https://baraenkakatill.se/vaniljkola-flingsalt/

  2. Måste fråga. Jag har gjort den 4 ggr nu och misslyckats TOTALT. förra året gjorde jag med typ samma recept och en ggr iår o lyckades. Men efter de har jag fått kasta den 4 ggr. Den smakar beskt metall typ. Vad gör jag för fel? Snälla hjälp mig

    1. Hej Lina! Det låter jätteskumt med metallsmaken! Vad använder du för kastrull och visp, är de gjorda av vanligt rostfritt stål eller något annat material? Det vanligaste misstaget med kola är ju annars ofta att man är för ivrig och tar den för tidigt så den inte stelnar, men just metallisk smak har jag inte hört om innan. Är alla ingredienserna någorlunda nya och fräscha? Hoppas att det löser sig!

    2. Jag undrar om de gjort något med den turkiska pepparn. Har gjort denna de senaste jularna och alltid blivit gott. Just nu håller jag på att koka den andra satsen (fick slänga den första) och dels blir den aldrig kulhård dels har den nu svartnat och smakar – ja, beskt och metalligt! Så sur, detta brukade bara min favorit!!

        1. Men Gud vad skumt! Jag har också gjort en omgång som jag ska skära upp i bitar snart. Jag lät den koka en stund och hålla värmen ett tag på 124C för det tog lite längre tid än vanligt märkte jag, jag ska se hur den smakar sen när jag skurit upp den.

  3. Jag vet inte vad jag gör för fel 🫣 jag gjorde en sats, Igår och kolan kokade på medeltemperatur i 1,5h och 125 grader blev besk/nästan bränd smak, den åkte i soporna😢
    Gjorde en sats till idag som fick bubbla på lägre temperatur och längre tid 2,5h och 125grader jag gillar när kolan är seg ☺️ den blev bättre men fortfarande besk i smaken 🫣 som tur är så smakade jag på den innan jag täckte med Chokladen ☺️

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration