Godis Jul

Smörkola med vanilj och flingsalt

Smörkola med flingsalt

Den här smörkolan med vanilj och flingsalt kan vara bland det absolut godaste som finns! Konsistensen blir perfekt, och alla älskar den. En mycket uppskattad present att ge bort i adventstider!

Själv har jag ingen karaktär alls när det kommer till salt kola, utan kan äta hur mycket av det som helst. Vilket jag också gör, i tystnad, för när man väl har munnen full av kola är det svårt att prata.

Ingredienser

Ingredienser till smörkola

För att koka din egen smörkola behöver du förutom smör även grädde, socker, vaniljstång, flingsalt och flytande glykos.

Bara en och en halv tub glykos går åt, men man behöver likväl köpa hem två tuber. Men det som blir kvar håller till nästa år om man nu inte skulle vilja koka sig ännu mer kola. (Vilket är mycket möjligt att man vill, eftersom den här kolan är så otroligt god!)

Varför glykos i kola?

Anledningen till att man använder glykos när man kokar kola är att den förhindrar att sockret kristalliserar sig, och den gör också att konsistensen blir bättre.

Så gör du smörkola

Göra hemgjord kola

I det här receptet behöver du två kastruller; en lite mindre kastrull för att på svag värme smälta smöret med ihop med grädden, flingsaltet och vaniljstången, och en lite större kastrull till att på hög värme hetta upp sockret och glykosen.

Sockret och glykosen smälter samman, blir genomskinligt och bubblar, och färgen börjar gå lite mer åt bärstensfärg när det börjar bli klart. Här behöver man använda godistermometer.

Blanda samman innehållet från kastrullerna

Koka smörkola

Socker- och glykosblandningen är klar när den kommit upp i 170 grader, och då ska innehållet från den lilla kastrullen där smör smält samman med grädde hällas ner däri.

Här är det bra att även ta den stora kastrullen från värmen och passa sig och hålla undan, för det kan bubbla till rejält.

Koka kolan färdig

Vaniljkola

Koka kolan på strax under medelvärme tills den har kommit upp i 124C. Räkna med att det tar cirka 25 minuter eller så, beroende på värme och storlek på kastrull.

En godistermometer är bra att ha här, men gör gärna ett klassiskt kulprov också för säkerhets skull. Det är inte alltid man kan lita på sin godistermometer!

Låt smörkolan stelna i en form

Kola med havssalt

När kolan är klar, häll ner den i en form som du har tryckt ner ett bakplåtspapper i och strö på flingsalt efter ett par minuter. (Gör du det för tidigt smälter saltet ner i kolan.)

Låt smörkolan stelna några timmar i rumstemperatur, över en natt eller ett par timmar i kylen om du har bråttom.

Skär kolan i bitar

Smörkola med flingsalt

Skär sedan kolan i bitar med en vass kniv och slå in i bitar av bakplåtspapper.

Jag brukar låta bakplåtspappret från formen ligga kvar under kolan när jag skär den i bitar, så fastnar den inte i underlaget.

Förvaring och hållbarhet av kolan

Vamiljkola med smör och flingsalt

Jag förvarar kolan i kylskålet, i en burk med tätt lock för att undvika att den tar smak från annat i kylen.

Kolan håller flera veckor i kylen om ingen äter upp den, och den går också jättebra att frysa.

Fler recept på julgodis

Salt kolafudge med vit choklad

Ett recept som påminner mycket om smörkolan är den här salta kolafudgen med vit choklad, som är bloggens allra populäraste recept på julgodis.

Fudgen går fortare att göra än kolan eftersom det är färre moment, och den inte behövs slås in i papper efteråt.

Lakritskola flingsalt

När det kommer till mina egna favoriter bland julgodis så är det delad förstaplats mellan smörkolan med vanilj och flingsalt och den här chokladdoppade lakritskolan med flingsalt, där lakritssmaken kommer från Turkisk Peppar. Svingod!

Rocky road geléhallon

Ett annat recept på julgodis jag verkligen älskar är denna rocky road med geléhallon och Dumle lakrits. Absolut beroendeframkallande!

Hemgjord Bounty

Vad är väl ett gottebord utan hemgjord Bounty? Det här julgodiset går riktigt fort att göra och du behöver bara tre ingredienser!

Print

Smörkola med vanilj och flingsalt

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 av 1 recension

Fullkomligt ljuvlig smörkola med vanilj och flingsalt som inte går att motstå. Har lång hållbarhet och är en perfekt present!

  • Författare: Helena
  • Föreberedelsetid: 10 min
  • Tillagningstid: 30 min
  • Total tid: 40 min
  • Antal portioner: Ca 40 st 1x

Ingredienser

Skala
  • 100 g smör
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 1 vaniljstång
  • 2,5 dl socker
  • 1,5 dl flytande glykos
    ———-
    extra flingsalt att strö ovanpå

Instruktioner

Ta fram en liten kastrull och lägg i smör, grädde, flingsalt och urskrapad vaniljstång (både frön och stång) och låt smälta samman på svag värme.

I en annan kastrull – koka upp socker och flytande glykos på hög värme tills det blir svagt bärnstensfärgat och kommer upp i en temperatur på 170C. (Den börjar ofta byta färg runt 160C.)

Ta kastrullen av värmen och häll ner den varma smör- och gräddblandningen. Det bubblar till rejält i början, så bränn dig inte på ångorna!

Låt koka upp igen, på lägre temperatur nu, tills kolan blir 124C alternativt håller för ett klassiskt kulprov.

Fiska upp och släng vaniljstången, och häll ner kolan i en lämplig form klädd med bakplåtspapper. (T ex en lasagneform.) Vänta ett par minuter, och strö sedan på flingsalt efter smak och tycke.

Låt kolan svalna i rumstemperatur i 3-4 timmar, alternativt över natten (eller ett par timmar i kylen om du har bråttom) innan du skär den i bitar som du sedan slår in i smörpapper eller bakplåtspapper.

22 november, 2022

13 kommentarer

  1. Fin blogg du har!
    Har en gråga angående smörkola-receptet…om jag har vaniljpulver istället för vaniljstång, hur mycket ska jag då ta?
    Tack!
    /Pia

  2. Hej!
    Jag har inte kommenterat här inne på ett tag, men här måste jag lämna ett spår.
    Jag vill tacka dig för detta toppenrecept! 😀 Jag gjorde det till jul och gav bort i små fina skålar till farmor, farfar och mamma. När jag stod och skar till dom i köket hemma hos päronen (så där i sista stund) så smakade mamma en och blev heeeelt såld. Hon stod sedan och tjuvkikade, som ett litet barn, utanför rummet jag pysslade i och hoppades att en skål var till henne. Så himla kul! Jag har nog aldrig sett henne så. 😛
    Så nu vet jag vad jag ska baka till hennes dagar! Tack!
    Jag har inte provat med glukos på tub, så jag vet inte hur den blir, men jag körde glykossirapen och det blev suveränt tyckte vi! Det gäller bara att ha den rätt tempererad när man ska servera för den kladdar ihop lite när det är varmt och är väldigt hård om den är kyld, men så kanske det är med vanliga glukosen också…
    Helt klart ett enkelt och grymt bra godisrecept! 😀

  3. Hej!
    Låter som ett jättegod kola.
    Jag har 1,75 dl flytande glukos hemma och skulle egentligen vilja göra slut på den.
    Tror du att det funkar att lägga i 0,25 dl extra, eller riskerar kolan att bli konstig då?

    1. Hej Johanna! Det är mycket möjligt att det funkar. Jag har inte provat själv, men jag hade nog tagit det säkra före det osäkra och använt den mängd som är framtestad i receptet, och offrat resten eller sparat det till nästa år.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration