Efterrätter Kakor Matporr Nyår Tårtor

Kladdkaka med dulce de leche

Kladdkaka med dulce de leche

Den här kladdkakan med dulce de leche är en av mina allra bästa kakor! Den är som en kladdkaka med extra allt, och saltet i den gör en stor del av den goda smaken.

Och så dulce de lechen, så klart! I botten är det en kladdkaka, sedan ett tjockt lager glasyr gjort på choklad, grädde och dulce de leche, och överst är det ett ripplat mönster med dulce de leche som må se avancerat ut, men som man gör superenkelt med spetsen på en kniv.

Servera kolagrädde till kladdkakan

Dulce de leche-grädden som serveras till kakan är magisk! Visst går det bra med vanlig vispgrädde, men om man vispar ner ett par skedar dulce de leche i grädden så får man en tjock, ljuvlig kolagrädde som är perfekt till dulce de leche-kakan.

Kladdkakan håller sig många dagar

Som ni hör är jag ganska NÖJD med den här kakan. Och om ni bakar den kommer ni att förstå varför.

Eftersom jag gjort den så många gånger vet jag vid det här laget att den klarar sig många dagar i kylen, att den går jättebra att förbereda innan och är godast dagen efter den har gjorts när konsistensen hunnit sätta sig, och att den går jättebra att frysa. Och att alla som smakar den älskar den.

Fler recept med dulce de leche

Om du gillar smaken av salt kola och vill prova fler desserter med dulce de leche rekommenderar jag:

Skriv ut

Kladdkaka med dulce de leche

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Syndigt god kladdkaka med dulce de leche-glasyr i ett ripplat mönster, som serveras ihop med en ljuvlig dulce de leche-grädde. 

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 20
  • Tillagningstid: 20
  • Total tid: 40
  • Antal portioner: 10 1x

Ingredienser

Scale

Kladdkaka:

  • 150 g smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 1 liten tsk flingsalt

Glasyr:

  • 1 dl grädde
  • 100 g trevlig mörk choklad, ca 55% kakaohalt
  • 2 rejäla tsk smör
  • 1 tsk flingsalt
  • 0,5 burk karamelliserad mjölk/dulce de leche á 397 g

Dulce de leche-grädde till servering

  • 3 dl vispgrädde
  • ca 23 msk dulce de leche (enligt smak och tycke)

Instruktioner

Kladdkaka:

Sätt ugnen på 175C.

Smält smöret i en kastrull, samma sorts kastrull du brukar använda för att koka potatis eller ris. (Hela smeten ska nämligen blandas i kastrullen.) Ta kastrullen från värmen och rör ner socker och ägg i kastrullen.

Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner dem i äggsmeten, gärna genom en sil för att undvika klumpar. Rör till en jämn smet, och häll sedan ner den i en form med löstagbara kanter. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten på formen, det underlättar att få loss kakan när den ska serveras.

Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 17-20 min, den ska fortfarande vara lite lös och ”vaggig” i mitten. Tryck ner kanterna lite när du tagit ut den, så samlas inte glasyren i en grop i mitten av kakan sedan. Låt kakan svalna innan du brer på glasyren. Jag brukar göra själva kakan kvällen innan den ska ätas och förvara i kylen över natten, och på morgonen samma dag som kakan ska serveras gör jag glasyren och brer på den.

Glasyr:

Till glasyren kokas grädden snabbt upp i en liten kastrull och tas sedan från värmen. Bryt chokladen i bitar och rör ner den i grädden. Rör till en jämn smet. Klicka sedan i smöret och strö ner lite flingsalt.

Rör ner knappt hälften av den karamelliserade mjölken. Bre glasyren över kakan. Ta sedan den där sista matskeden dulce de leche (karamelliserad mjölk) som gör att du faktiskt förbrukar en halv burk, och lägg den i en kopp. Rör ut den med ett par teskedar vatten så att den får ungefär samma tjocklek som flytande honung. Droppa sedan den flytande dulce de lechen över glasyren med hjälp av en sked, och dra runt lite i glasyren med spetsen av en kniv för att få ett ripplat mönster.

Ställ tillbaka kakan i kylen igen så att glasyren hinner få lite fastare konsistens innan servering. Minst en timme bör den stå kallt.

Dulce de leche-grädde:

Vid servering – häll ett par matskedar dulce de leche i en bunke och häll på grädde. Vispa tills du har en tjock och fin kolagrädde, och servera den till kakan.

Kan du inte heller få nog av desserter med dulce de leche? Spana då in dulce de leche-pannacottorna med karamelliserade pecannötter, eller dulce de leche-glassen.

9 februari, 2020

46 kommentarer

        1. Hej! Förlåt för sent svar, kommentaren hade gått till skräpposten av någon oklar anledning. Men ja, jag förvarar den alltid i kylen efter att jag lagt på glasyren, annars får den inte rätt konsistens.

    1. Idag har jag bakat din kladd kaka med dolce de leche.
      Vi hoppas den blir god!
      Min fråga är när du serverar den har du bakplåtspapper under kakan då?
      Jag har det nu, och har flyttat över kakan, ( med papper under) på en tallrik
      Det är inget svårt sen att skära upp bitar med papper under?

      1. Hej Erika! Vad kul! Ja, jag brukar ha kvar pappret under när jag serverar, och det är absolut inget problem att skära upp kakan med pappret under. (Man använder ju sällan den vassaste kniven man har när man serverar kakor, oftast är det ju lite snällare knivar som tas fram då. 🙂

  1. Men du, vilken kaka. Matporr på snuskigt hög nivå. Detta receptet ska absolut sparas.

    I går gjorde jag din Flädermojito. Guuuud, så god den var. Undra om det är dens fel att jag har lite ont i huvudet idag. Var ju tvungen att dricka upp allt…

    Kram Malin

  2. OMG va gott de ser ut och ja dulche de leche är en farligt god ingrediens och med choklad så blir de grymt gott tillsammans.
    skulle gärna ta en kula vaniljglass till när man ändå äter kalorier hehehe

  3. Det här låter ju bara hur gott som helst. I morgon är det jag som bjuder mina fina arbetskamrater på denna. Har du något gott dessertvin du kan rekommendera till?

    1. Hmm… dessertvin… jag är tyvärr urkass på dessertviner. Egentligen tror jag nog att en kopp kaffe blir godast till den här kakan. Men om du serverar ett dessertvin till, tipsa mig gärna i efterhand vilket du valde! 🙂

  4. Hörredu Helena – sjukt, sjukt god kaka! Slängde ihop den inför släktkalaset i helgen. Väldigt uppskattad av alla och det ripplade mönster hade hög impfaktor! 🙂

  5. Är nybörjare på dulche de leche och undrar vad det är som gäller, är det vanlig karamelliserad mjölk och måste jag koka burken först? (har testat ett annat recept och då rann det bara ut som ”vatten” och blev heltokigt). Bara MÅSTE få göra denna kakan… 😍

    1. Hej Malin! Burken med kondenserad mjölk måste man koka i 3 timmar för att den ska bli karamelliserad, eller dulce de leche som det också kallas. Men för ganska många år sedan nu så lanserades en färdigkokt variant på butikshyllorna, som heter karamelliserad mjölk. Den är som tjock kola, så det är den du ska hålla utkik efter, den karamelliserade 🙂 Lycka till!

  6. En kommentar till receptet är att det saknas diameter på formen med löstagbar kant. Min form är 24 cm och fast jag bara gräddade i 15 min blev kakan färdigbakad och inte kladdig.
    Jag borde väl kollat bättre men får göra det nästa gång om det blir av. Gick att äta ändå, söt och god!

    1. En som är 22-24 cm i diametern. Den allra vanligaste storleken på springform som man brukar se ute i butikerna skulle jag tro.

  7. Det är många år sedan jag först såg receptet på den här kakan i Barometern. Originalurklippet hänger fortfarande på kylskåpet.
    Det här är den bästa kakan! Enkla ingredienser, lätt att svänga ihop och gör SUCCÉ var den än serveras. Jag har många gånger gett receptet vidare och delat det till vänner. ”Den orgastiska kladdkakan” , ”Bästa chokladkakan jag ätit”, ”Du får gärna baka den igen”, ”Jag älskar dig” (av en gravid kvinna som uppenbarligen tyckte om kombinationen av kola, choklad, salt och sött).
    Stort tack för detta recept!

    1. Haha, vilka underbara lovord! Helt klart de bästa jag hört! Tusen tack för att du tog dig tid att skriva ner dem till mig. Många kramar!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration